Beijing is meer dan het stadscentrum alleen, er valt ook een hoop te beleven in de buitenwijken en zelfs ietsje verder. Hieronder onze highlights:
Omdat de Chinese keizer zijn stulpje in de verboden stad niet groot genoeg vond, besloot hij om een buitenverblijf te laten bouwen aan de rand van Beijing. Het gigantische complex, bekend als 'het zomerpaleis' bevat onder andere een boeddhistische tempel en een groot meer.
Sommige familieleden in Bekkevoort zullen merken dat ze in het zomerpaleis nog steeds dezelfde souvenirs verkopen als 10 jaar geleden. Wat wel anders is, is dat ze hoofden van de boeddhabeelden -die tijdens de culturele 'revolutie' door fanatieke communistische aanhangers werden vernietigd- grotendeels terug geplaatst hebben. Ook verkopen ze er tegenwoordig tot mijn grote vreugde Vienetta ijsjes op een stokje.
Op een apart stukje van het domein van het zomerpaleis is er een winkelstraat rondom een grachtensysteem, waar onder andere een hele oude kalligrafist zich zit uit te leven.
Een andere bezienswaardigheid net buiten de stad is het 798 art district. Een oud fabrieksterrein met grote bakstenen barakken is omgevormd tot het kunstcentrum van Beijing. Het stikt er van de kunstgallerijen en gezellige café's en restaurantjes.
In 2008 waren de Spelen in Beijing. De olympische site is heden ten dage een vreemde plaats: gigantischuitgestrekte pleinen en lanen waar buiten een paar verdwaalde toeristen niemand meer rondloopt, wegen zonder auto's waarvan stoplichten nog steeds van rood op groen springen, het vogelneststadium dat er prima onderhouden uitziet en elke avond verlicht wordt. Het moet de Chinezen miljoenen kosten om deze site te onderhouden, terwijl het eigenlijk nergens meer voor gebruikt wordt... We wandelen er rond en vragen ons af of de overheid geen nuttigere dingen kan doen met dit geld in een land waar mensen vaak niet eens een dak boven hun hoofd hebben dan het gras te maaien van gazons rond een stadium waar niemand meer komt...
Lang geleden besloten de Chinezen een muur te bouwen tussen hun land en Mongolie. Ze waren bang voor de woeste barbaarse Mongoolse krijgers en bedachten dat een gigantische muur van meer dan 4000 km hen wel zou beschermen. Helaas bleek dit middel niet echt effectief, de muur werd namelijk nooit volledig voltooid, er bleven belangrijke gaten, en de Mongolen vielen China natuurlijk net op die plaatsen binnen. Wat dan wel weer leuk is, is dat heden ten dage nog steeds grote delen van deze muur overeind staan. En daar willen we natuurlijk naartoe.
Via couchsurfing vinden we zielsgenoten met wie we een busje charteren, zo drukken we de kosten en betalen we minder dan de helft van wat de goedkoopste touroperator in Beijing vraagt. Bovendien is het nog gezellig ook! We laten ons droppen in het dorpje Jinshanling, een stukje muur dat nog niet overspoeld wordt door hordes toeristen, en van daaruit gaan we 10 km wandelen naar Simatai village.
De wandeling is behoorlijk pittig, sommige stukken zijn erg steil
Maar als de locals het kunnen, dan laten wij ons ook niet kennen
Zelfs Sabrina raakt boven
De groepssfeer zit er goed in
Geert in actie
Geen opmerkingen:
Een reactie posten