Intussen zitten Kapu en Giri al volop in China, maar onze laatste dagen in Australie willen we jullie niet onthouden.
We gaan 2 weken terug in de tijd en bevinden ons in het stadje Bundaberg.
Deze stad is bekend vanwege zijn 'Bundaberg' rumstokerij. Jullie hebben vast nog nooit van dat sterk merk gehoord: er wordt namelijk slechts 4% van die rum geexporteerd, waarvan 3% naar Nieuw Zeeland en 1% naar de rest van de wereld.
Om het exportcijfer te verhogen hebben ze een jaar geleden de productie flink opgevoerd, maar het resultaat was dat de Aussies gewoon meer gingen zuipen zodat de export nog steeds maar 4% bedraagt.
Tijdens de rondleiding in de stokerij kunnen we helaas geen foto's maken want er hangen zoveel alcoholische dampen in de lucht dat bij het minste vonkje de hele zooi in de fik vliegt. Na de tour krijgen we 2 gratis consumpties, onze conclusie: Deze rum is goddelijk!
Om bij te komen van alle rum brengen we een paar dagen door in de badstad Noosa. Daarna is het tijd om onze campervan te gaan droppen in Brisbane.
Brisbane (Brissie voor de vrienden, BrizVegas voor de fans) is de grootste stad van de provincie Queensland. We nemen afscheid van ons minihuisje op wielen en slapen nog 2 nachten in een hostel voor we op het vliegtuig naar China springen.Het hostel heet 'Yellow Submarine', een toepasselijke naam want ons bed lijkt wel een zinkend schip. Als je je omdraait denk je dat het elk moment in mekaar kan storten, zo kraakt het. Gelukkig is de rest van Brisbane wat meer solide.
Om ons cultuurpeil wat op te krikken gaan we naar het museum, er loopt een tentoonstelling van Ron Mueck: die maakt beelden van veel te grote en te kleine mensen die er afschrikwekkend reeel uitzien.
En dan is er nog de "1770" prijsvraag:
Martin uit Bekkevoort wist ons te vertellen dat er een dorpje bestaat in Arkansas, USA met de naam "56". Proficiat, je krijgt van ons een kaart uit China.
Sophie uit Leuven probeerde het met "Tienen". Jij krijgt van ons de aanmoedigingsprijs, geef je land van voorkeur maar door.
Voor alle duidelijkheid: de perched lakes prijsvraag van een paar blogs geleden was wel degelijk een slechte grap van Kapu. Sommige individuen hebben echter veel over voor het ontvangen van een postkaart van het bijna wereldberoemde reisduo.
Lea uit Kessel-Lo vond 5 perched lakes na een 2 uur durende zoektocht op internet. Zij krijgt van ons voor deze toch wel indrukwekkende prestatie een kaartje uit een land naar keuze. Lea laat je de redactie jouw land van voorkeur weten?
En dan is er Martin uit Bekkevoort, alias Dad, van hem ontvingen we een mail waarin hij 19 perched lakes opsomde, vastberaden om ook de overige lakes op te sporen schreef hij ten einde raad een hoogleraar uit Utrecht aan die gepubliceerd heeft over perched lakes:
"Geachte Professor Visscher,
Na enige aarzeling neem ik het initiatief U te contacteren voor een misschien wat ongebruikelijke "wetenschappelijke" vraag.
Mijn dochter en haar vriend maken op dit moment een wereldreis en zijn op het Australische Fraser eiland beland. Hun avonturen zijn te lezen op http://kapugirima.blogspot.com/ en regelmatig dagen zij hun lezers uit tot enige intellectuele activiteiten.
Zo ook na het bezoek aan het Fraser eiland.
Ik citeer:
"Een andere bezienswaardigheid is Lake McKenzie, een 'perched lake'. Mij leek het eerder onmogelijk dat er zich bovenop een enorme zandduin een meer kan vormen, maar de bodem van het meer bestaat uit een soort cement, een 100% waterproof laagje humus, gevormd door een mengsel van zand, zoet water en plantenresten. Dat laagje belet dus dat het regenwater door het zand wegsijpelt, waardoor er zich een meer vormt.
Er bestaan op aarde maar 80 dergelijke meren, waarvan er zich 42 op dit Fraser Island bevinden.
Wat dit laatste feit betreft : de lezer of lezeres die ons de andere 38 locaties weet door te mailen ontvangt van ons - jawel - een postkaart uit een land naar keuze".
Einde citaat.
Al googlend heb ik diverse locaties gevonden (Noord-Centraal Minnesota (USA), Sandy Creek (Aus), Perches Lake south-west Tasmania, North Stradbroke Island (Aus) , Toolobon Lake (Aus).
Ik weet niet of de bovenstaande bewering omtrent 80 meren waarvan 42 op Fraser eiland correct is maar heb in ieder geval nergens een fraaie lijst gevonden.
Ik kwam vervolgens Uw artikel in Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology Volume 241, Issues 3-4, 14 November 2006, Pages 417-439 tegen (Late Pleistocene and Holocene subtropical vegetation dynamics recorded in perched lake deposits on Fraser Island, Queensland, Australia).
Daarom ben ik zo vrij te vragen: kunt U mij verder helpen ? "
Helaas heeft de hooggeleerde nog niet gereageerd........Maar na zoveel inspanning kunnen we jou geen postkaart weigeren! Laat je land van voorkeur maar weten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten