woensdag 2 juni 2010

Beijing in beeld

Beijing stikt van de toeristische bezienswaardigheden. Als opwarmertje gaan we naar de Lama Tempel, dit is één van de grootste en belangrijkste Tibetaanse Boeddhistische kloosters ter wereld. We offeren er wierookstokjes aan diverse Goden, onder andere aan de Boeddha in de Medicine Hall.

Het Tiananmen Plein is met zijn 440,000 vierkante meter het grootste plein ter wereld, een grijze eindeloze vlakte die door de Chinezen zo wordt gerespecteerd dat dit de enige plek in heel Beijing is waar de 'no spitting' bordjes worden nageleefd. In het midden staan 2 grote schermen waarop een propagandafilm over China is te zien die begeleid wordt door schallende communistische muziek. Aan de noordelijke rand van het plein ligt de ingang naar de Verboden Stad, op de zuidelijke helft staat het mausoleum waar Chairman Mao Zedong gepekeld te bewonderen ligt. Wij doen een poging om zijn lichaam te gaan begroeten, maar helaas is het mausoleum dicht. De openingsuren zijn onderhevig aan de grillen van de bewakende militairen, een logisch schema schijnt er niet te zijn. We hebben geen geluk.

De Verboden Stad was in Keizerlijk China verboden, al wie er niet moest zijn werd bij het betreden van dit domein meteen een kopje kleiner gemaakt. Tegenwoordig kom je er goedkoper vanaf en mag je naar binnen voor 6 euro per persoon.
In deze stad woonde de Chinese Keizer, samen met een 2000-tal concubines, en hij regeerde van hieruit het land. Zijn dienaren waren eunuchen (gecastreerde mannen) die hun testikels in een zakje rond hun nek bij zich droegen, omdat ze zo kans hadden om in hun volgend leven weer als 'heel' mens te reïncarneren.
De Verboden Stad is ook de plaats waar Chinezen in rijen staan aan te schuiven om met ons op de foto te mogen, waar Geert een schoolmeisje helpt met het maken van haar huiswerk en waar olifanten een nogal vreemde anatomische variant voorpoten hebben.

In de Tempel van de Hemel vonden vroeger rituele ceremonies plaats, tegenwoordig is het een groot park waar Chinezen graag vertoeven en tai chi of kalligrafie beoefenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten