vrijdag 21 mei 2010

The great firewall of china

Neen hoor: de Chinese muur staat niet in brand. Een firewall is een computer die grote netwerken of thuiscomputers beschermt tegen hackers en virussen.

Maar in China wordt dat soort dingen gebruikt om te vermijden dat Chinezen naar staatsgevaarlijke websites zoals Facebook en subversieve reisblogs zoals kapugirima.blogspot.com kunnen surfen. En samen met die Chinezen ook wij natuurlijk.

Dat van die Facebook valt nu nog wel mee en eigenlijk geef ik die opvolgers van voorzitter Mao nog niet helemaal ongelijk, als je leest wat een onzin daar soms opstaat. Maar wat is er nu mis met onze reisblog?

Natuurlijk zijn er allerlei technische hulpmiddeltjes die ik als computerspecialist zou kunnen gebruiken om toch op dat soort sites te geraken. Maar ik ben nu even niet aan 't werk en ben dan liever maar even solidair met dat miljard Chinezen en die 3000-en-oneven buitenlanders hier in China.
Anderzijds - the show must go - dus schakelen we onze Man van Bekkevoort in om deze lasterlijke geschriften via e-mail het land uit te krijgen, want wij kunnen zelfs de blog niet meer updaten van hieruit.

De woorden en de foto's die je vanaf nu ziet zijn dus door de Chinese firewall gesmokkeld en worden noodgedwongen door Irma's Dad gepost omdat wij sinds kort weten dat het leven in Vlaanderen en misschien ook wel in Nederland niet hetzelfde is zonder alle Sabrina's, postkaart-prijsvragen en sappige verhalen over brakende toeristen.

Wij zitten dus in Beijing en heel binnenkort volgt een volledig verslag, maar hieronder alvast enkele sfeerbeelden vanuit deze compleet van de pot gerukte stad.

Ons eerste ontbijt: dumplingsTien Anmen pleinGegijzelde bloggers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten