zondag 28 februari 2010

Shakin' Chile: relaas van de aardbeving


Vroeg naar bed
Het plan was eigenlijk om zaterdagochtend vroeg een bus te nemen naar een nationaal park vlakbij Santiago (Cajón del Maipo), om de ganse week van sightseeing in de stad eventjes te breken alvorens zondag te vertrekken naar Valparaíso, een van de mooiste steden van Chili, gelegen tegen een heuvel. Op tijd naar bed dus, want om 06:00 moeten we opstaan, onze bus naar het park vertrekt immers om 7:30.

Uit bed gelicht
Tot we om 3:30 dus beiden wakker geschud worden: het hele huis trilt hevig, er is wat lawaai van klapperende ramen en schuivende meubelen te horen, maar verder is het eerste wat in je opkomt op zo'n moment : wat nu weer ...? Tot je even later beseft : earthquake ... ach ja, dat gebeurt hier vaak, dus geen paniek, het 'daarvoor kom ik mijn bed niet uit hoor'-gevoel.
Maar het trillen wordt heviger en verandert in hevig schokken. Het eerste glas sneuvelt, je hoort overal dingen stukvallen en Irma begint zich nu ook met de zaak bezig te houden. Dan besef je dat het menens is dus loop je beiden op blote voeten en (gelukkig) in pyjamabroek de schommelende trap af, onderweg ontwijk je nog een vallende vaas en glasscherven op de vloer; je duwt een paniekerige, huilende en halfnaakte hoogzwangere vrouw die ook in het studentenhuis waar je verblijft woont voor je uit het terras op, en dan valt de elektriciteit uit. Apocalyptische toestanden dus.
Een minuutje later stopt het trillen en hoor je overal auto-alarmen, sirenes, gekrijs en als de eerste zaklantaarns en kaarsen worden bovengehaald zie je geen steek voor je want de ganse tuin baadt in het stof. Daar sta je dan, slaapdronken maar bloednuchter, op blote voeten in een stofwolk in een tuin in Santiago de Chile. Bijna iedereen rondom jou is straalbezopen want het is vrijdagnacht, zomervakantie, warm, week-end en je verblijft in een studentenhuis. Sommige van hen waren nog niet gaan slapen en komen beverig, zwetend, ruikend naar een mengeling van rum en sigaretten in totale paniek op je afgerend, met de woorden : 'geen paniek', 'no pasa nada', 'tranquilo'. Ik kon nog net een paar druppels speeksel ontwijken maar wordt toch een beetje zenuwachtig, want we zijn helemaal niet in paniek ... we staan daar gewoon met een slaapkop te wachten tot we weer kunnen gaan pitten, en beseffen dat als het huis een drie-minuten durende aardbeving van 8.8 overleeft, wij dat waarschijnlijk ook wel zullen.

Replica
Maar dan komen de replica's, zoals men de naschokken hier noemt. Nog geen 5 minuten later beeft de aarde weer, al is het dit keer in niets vergelijkbaar met de beving van 3:30.

Omdat we daar op blote voeten en zonder veel kleren aan in de tuin staan, besluiten we toch terug naar onze kamer te gaan op de derde verdieping van het gebouw om een t-shirt en schoenen aan te trekken en onze zaklampen te gaan halen. Het is immers duidelijk dat niemand zomaar terug gaat slapen. Maria, de huisbewaarster (een Duitse en een van de weinige nuchtere bewoners) wil het huis eerst grondig gaan inspecteren op schade en dan pas kan iedereen terug zijn kamer in.
We lopen voorzichtig de trappen op, borstelen het stof en de stukken kalk die van de muur naar beneden kwamen weg en op de eerste verdieping treffen we een ware ravage aan in de keuken. Het fornuis is een meter verplaatst en de kasten met borden zijn opengegaan, waardoor de helft van de inhoud in stukken op de grond ligt. In onze kamer zijn alle meubelen verplaatst en sommige voorwerpen op de grond stuk gevallen.
Normaalgezien had ons bezoek van enkele dagen geleden aan de wijngaard van Concha y Toro deze blog nooit gehaald. Het was eigenlijk veel te duur voor wat het waard was. De twee 'kadootjes' (glazen met het opschrift van het bedrijf) vonden we wel leuk en de buit zetten we protserig op de kast in onze kamer, op de hoogste plank, goed in het zicht. Dat was duidelijk buiten de aardbeving gerekend.

De glazen zullen in meerdere opzichten een mooie herinnering worden aan Chili, en Irma heeft mij al gek verklaard omdat ik dat tweede glas óók absoluut mee naar huis wil nemen.

Maar goed, de replica's dus. Nadat we een beetje meer aangekleed zijn en nog een uur of drie buiten moeten trotseren met overmoedige, overbezorgde dronken Spanjaarden en Chilenen keren we terug naar binnen. We slepen een matrasje een verdieping lager, zodat de vluchtweg naar buiten korter is in geval van naschokken. Nog geen half uur later is het weer van dattum. Zware naschok en weer naar buiten stormen. En weer tussen die paniqueurs moeten gaan staan.
De replica's zullen de ganse nacht en dagen nadien blijven gebeuren. Tot nu toe werden er al meer dan zeventig naschokken geregistreerd maar het blijft meestal beperkt tot korte, lichte bevingen, soms zo licht dat je ze enkel voelt als je neerzit of -ligt, of doordat er kringen verschijnen in je glas water.

De volgende dag
De nacht blijft verder rustig en rond 7:00 kruipen we terug in bed. Intussen is er terug elektriciteit en slagen we erin om onze familie via internet gerust te stellen.
Enkele uren later, rond de middag, staan we op en beginnen we met het opruimen van het puin en de schade in huis. Het stelt gelukkig eigenlijk allemaal niet zo erg veel voor, op een uurtje hebben we met z'n tweeën de boekenrekken opgeruimd,de keuken terug in orde gebracht en het ganse huis gestofzuigd.
Nadien wandelen we in de tuin van ons huis en door de stad om de schade op te meten.
Als bij wonder blijft de Heilige Maagd (of beter, het beeldje in de tuin dat haar moet voorstellen) ook door de aardbeving ongeschonden, hoewel er een metershoge muur over gevallen is.

Ook de huisdieren zijn in goede handen.

In de straten van Santiago echter treffen we andere taferelen aan. Hoewel het grootste deel van de stad ongeschonden uit deze zware aardbeving komt, zijn enkele oude huizen zwaar en soms totaal beschadigd. We treffen mensen aan die hun hele hebben en houden opladen en vluchten.

Happy Hostel: een ganse zijmuur verdwenen

In Santo Domingo, dezelfde straat als de onze:

De etalage van een liquor-store:

Televisieploegen registreren vox populi van Santiguinos:

Moderne gebouwen zijn amper beschadigd:

Vele klokken blijven stilstaan om 3:30, het tijdstip van de beving:

Hoewel er verschillende honderden doden gevallen zijn, de luchthaven al twee dagen gesloten is en er geen bussen (= belangrijkste transportmiddel tussen de grote steden) rijden, hebben we de indruk dat dit land op een heel flexibele wijze weerstand biedt aan de ramp. In de hoofdstad zijn weliswaar alle supermarkten gesloten, maar de metro rijdt na 1 dag al terug met een capaciteit van 80%, er breekt voor zover wij zien nergens paniek uit, niemand begint te hamsteren en de situatie is erg rustig. Soms hebben we de indruk dat de media sommige aspecten van de ramp overdrijven, al is dat misschien ook nodig om diegenen voor wie het een ver-van-zijn-bed-show is wakker te schudden.
Wat spijtig genoeg niet kan gezegd worden van steden als Concepción, vlakbij het epicentrum van de aardbeving en Talcahuano, dat werd weggevaagd door een vloedgolf, valt het aantal slachtoffers en de schade hier in Santiago volgens ons nog mee, en zeker vergeleken met wat er in Haïti gebeurde.
Ik las onlangs dit op allsantiago.com, een website met toeristische informatie over de stad:
"Santiago could well be a miraculous place. It’s wondrous, in fact, that it exists at all. Hopelessly isolated for centuries, destroyed several times by earthquakes and repeatedly pounded by financial meltdowns and political crises, this city is one tough cookie. It’s no surprise the world is setting its eyes on the Chilean capital as it finally shakes off years of shortcomings and bounces fashionably into action. Down the ages, life in Santiago has been more defined by resourcefulness than excess, yet it cannot be denied that the city has continually exerted an alluring effect on the hundreds of thousands of soul-searchers who have made it their home. The spirit of its population is evidence of an unyielding belief in self-improvement, hard work, and of course, miracles themselves. "
Reisplannen omgegooid
Eén van de zwaarste aardbevingen in de geschiedenis en je zit er middenin - het gebeurt niet op elke doordeweekse wereldreis en wij zijn en blijven zwaar onder de indruk.
Onze reisplannen in Chili worden natuurlijk totaal omgegooid omdat we op dit moment niet uit de stad weg kunnen. Gelukkig kunnen we nog een weekje langer in Santiago blijven totdat onze vlucht naar Los Angeles (overigens alweer zo'n notoir aardbevingsgevoelig gebied) volgende zaterdag vertrekt. Misschien vertrekken we binnen enkele dagen alsnog naar Valparaíso, de wondermooie Chileense kuststad waar we een appartementje gehuurd hadden en waar we eigenlijk vandaag naartoe zouden zijn gereisd.

zaterdag 27 februari 2010

Alles in orde na de schok

Vanmorgen stuurden Irma en Geert het volgende emailtje:

Wij werden vanochtend nogal vroeg uit ons bed gezet door de aardbeving maar alles in orde. Het was wel erg spectaculair, zo'n 8.8. Het huis waar we slapen staat nog recht, alleen wat servies en boekenrekken naar beneden gedonderd. Geen GSM-ontvangst, zopas wel terug electriciteit en dus ook internet.
Wij gaan nu terug wat proberen te slapen (is nog maar 6:30 hier) en morgen helpen puin ruimen.

zondag 21 februari 2010

Vulcancito mío

Vulcancito mío is spaans en betekent zoveel als "mijn lief klein vulkaantje" Dit zal tijdens ons verblijf in Pucón uitgroeien tot Geert's lijfspreuk.
We gaan dus naar Pucón, een dorpje waar op zichzelf niet zoveel te zien is, ware het niet dat het een paradijs is voor mensen die houden van outdoor activiteiten. Hoog boven Pucón torent de Villarica vulkaan uit. Een nog actieve vulkaan, die met de laatste grote uitbarsting in 1982, intussen 2847 meter hoog is.

We couchsurfen bij Rob en Laura, 2 professionele skydivers uit Chicago. Daar ontmoeten we de Canadese Haley, die op dat moment ook bij hen couchsurft.
Rob en Laura zijn het winterse Chicago ontvlucht om in Chili in het zomerseizoen te komen werken als skydivers. Skydiven betekent zoveel als vanop een belachelijk grote hoogte uit een klein vliegtuigje springen, dan een vrije val doen van 40 seconden en vervolgens nog eens een minuut of 5 met een parachute naar beneden glijden. Rob doet duosprongen terwijl Laura filmt en foto's maakt (op deze foto bovenaan Rob met een klant en rechtsonder Laura die aan het filmen is):
Skydiven is heel erg duur, dus gelukkig slaat Geert deze activiteit over ;) Maar als tegenprestatie wilt ie de vulkaan beklimmen, en dat zie ik ook wel zitten...

... alleen het weer wilt niet mee. De beklimming van de vulkaan kan alleen bij zonnig onbewolkt weer. Terwijl het de eerste dag gewoon bewolkt is (we gaan dan maar een kort paardrijtochtje doen), giet het de volgende dagen van de regen.
We vervelen ons anders niet en hebben een geweldige tijd bij Rob en Laura in hun kleine cabaña (hutje). We spelen met hun hondje Cherry, wandelen over gestolde lava, gaan een dagje raften terwijl het pijpestelen regent (of je nou nat wordt of heel erg nat, dat maakt toch niet uit) en slapen 2 nachten op een Mapuche(=indianenstam) boerderij waar we overheerlijk eten krijgen en te weten komen dat "Irma" een traditionele Mapuchenaam is.
De Cabaña van Rob en Laura:
Cherry:
Geert, ik, Rob en een hoop lava:
De eerste avond kunnen we nog barbequen en terwijl de mannen vlees gaan kopen in de stad, slagen Haley, Laura en ik erin om ons allereerste zelfgemaakte kampvuur brandende te krijgen en houden! Ik heb mijn vader dit vroeger honderden keren zien doen, en dat helpt!
Haley, Geert en ik aan het voorgerecht.
Met Rob en Laura en het verrukkelijke resultaat van de BBQ.
We wachten tot de regen wilt stoppen... En dan voorspelt het weerbericht na 4 dagen een stralend zonnige dag!
Nadat we belachelijk vroeg zijn opgestaan arriveren we even later aan de voet van de vulkaan, alwaar onze strijduitrusting wordt aangetrokken.
Ons groepje bestaat uit 9 personen. De 3 gidsen, wij, een Duitse jongeman, en 3 Amerikanen die net klaar zijn met hun studie geneeskunde (1jongen en 2 meisjes)
En dan vertrekken we...
... naar de skilift, die ons naar 1800 meter hoogte zal brengen. Het is een oude, heel langzame lift, en er is geen veiligheidbar. Bovenaan bij de lift blijkt dat we niet de enigen zijn die vandaag omhoog gaan.
We krijgen stijgijzers en een ijsbijl aangemeten en na een speedcursus bergwandelen begint onze tocht naar boven.
Halverwege besluiten de 2 Amerikaanse meisjes terug naar beneden te gaan omdat ze steeds bijna flauwvallen. Achteraf hoor ik van 1 van de meisjes dan hun volledige ontbijt bestond uit 1 (één!) banaan. De blogtitel "Met slechts 1 banaan kun je niet een vulkaan opgaan" wordt echter door Kapu afgekeurd.
En dan, na een fysiek toch wel behoorlijk pittige inspanning (op minder dan 4 uur tijd stijgen we 1000 meter), bereiken we de top!!! Het uitzicht is er adembenemend:
En nog 2 fotootjes die we van Rob en Laura kregen, vanuit hun vliegtuigje genomen:
Terug naar beneden gaat het ietsje sneller, we krijgen een soort van stevige lap stof om onze kont heen. We glijden van de bergwand af en gebruiken onze ijsbijl als rem. Op een uurtje zijn we weer bij de bus.
Ik krijg nog steeds kippevel en een stevige adrenalineopstoot terwijl ik hier de foto's zit te selecteren. Dit was zooo gaaaaaaaaaf!!

Jullie zijn beroemd !!




BOVENAAN in Google !!





En dat terwijl er toch 9670 hits zijn voor Kip Kapu !!!


vrijdag 19 februari 2010

Kip Kapu : de inzendingen

Vlaanderen en Nederland sloeg massaal aan het Kip Kapuën de voorbije week.

Een inzending van De Post-collega Jean-Philippe (beroep: informaticus), waar we helaas strafpunten moeten toekennen voor het gebruik van tagliattelle in plaats van penne. De begeleidende wijn gaat al in de goede richting : Sauvignon Blanc is geen Chardonnay maar de jury keurt het goed. Jean-Philippe krijgt daarentegen wel de eerste prijs in de categorie 'tafelschikking':
Proficiat Jean-Philippe, je krijgt een postkaart toegestuurd uit een land naar keuze. Gelieve dringend de redactie te contacteren en uw adresgegevens door te sturen.

Dan een inzending uit Scherpenheuvel, van de nog ongetrouwde jongedames en tevens gezusters Annelies en Sarah (beroep: beiden student), die in de categorie 'origineelste outfit' de concurrentie mijlenver achter zich laten, maar waar we toch een strafpunt toekennen voor Sarah, wiens mes en vork foutief op de tafel zijn aangebracht, en voor Annelies, die water drinkt in plaats van Chardonnay-wijn:
Proficiat Annelies en Sarah, jullie krijgen een postkaart toegestuurd uit een land naar keuze. Gelieve dringend de redactie te contacteren en jullie adresgegevens door te sturen.

We blijven in de marginale driehoek en ontvingen deze bijzonder fraaie inzending uit Bekkevoort van Hanneke (beroep: onbekend) en Martin (beroep: student). Zij slagen er als enige deelnemers in om de pasta perfect 'al dente' klaar te maken, waar geen enkele andere kandidaat tot nog toe in geslaagd is. Toch ook hier een strafpunt wegens de foute interpretatie van het begrip witte wijn:
Proficiat Hanneke en Martin. Wij sturen jullie een postkaart uit Nieuw-Zeeland, hou jullie postbus alvast in de gaten ...

Wij maakten ook nog eens een Kip Kapu voor onze CouchSurfing-vrienden uit Pucón:
Het gerecht viel hier erg in de smaak en nieuwe inzendingen zijn nog steeds welkom.

Het Thuisfront. Ze gaan vallen

Nee, niet ONZE jongens en meisjes in Vancouver. Die doen het prima, want WE staan al op drie plakken. De Belgische deelnemers heb ik niet zo nauw gevolgd, maar ik hoorde dat de kunstrijder als 17de is geëindigd. Toch mooi drie plaatsen beter dan ik op deze blog had voorspeld.

Van de andere kant, de Belgen hebben wel de gecomebackte (hoe schrijf je dat ?) ballenmepsters Kim en Justin. En daar moeten wij Ollanders vol jaloezie en zwijgend passen. En ook Tia heeft haar terugkeer aangekondigd (wereldnieuws !). Voor de Ollanders: da’s een tante Sidonia look-alike die heel hoog kan springen.

Nee, wie gaan vallen, of beter, WAT gaat vallen is de regering. In Nederland. Ze gaan struikelen over “Uruzgan”. Dat is een provincie in Afganistan waar het roemrijke Nederlandse leger opbouwwerk doet. Hoe je dat precies moet doen met bommen en granaten is niet helemaal duidelijk en daarom wil de helft van de regering dat de troepen verdwijnen. Helaas wil de andere helft dat niet, dus dat wordt crashen. Nederlanders kunnen namelijk geen Belgisch compromis vinden. Dat zijn allemaal Prinzipienreiters . Vandaag wordt nog vergaderd, maar dat wordt niks.

Nee, dan de Belgen. Die stuurden als ondersteuning voor de oorlog in Irak een mijnenveger (sluw!). Hoe je mijnen veegt in de woestijn is nooit duidelijk geworden want het schip kreeg onderweg naar het strijdtoneel motorpech (nog sluwer !!). Dus bij aankomst was de oorlog al een maand voorbij. Maar zo slim zijn ze daar in Den Haag niet.

Dus Irma: je moet er rekening mee houden dat de majesteit in je oude vaderland binnenkort zonder regering zit.

Na rijp beraad (ik zit aan mijn derde glas), heb ik een oplossing gevonden voor Bea. Ze moet gewoon haar collega Albert in Laken bellen. Toen de Belgen een maand geleden teveel gevangenen hadden en wij een paar cellen teveel is er een deal gemaakt: nu logeren een aantal Belgische gevangenen in Tilburg. (Een soort van CouchSurfing zoals jullie dat in de blog noemen).

Welnu, de majesteiten moeten gewoon een nieuwe deal maken: Bea heeft geen ministers meer, maar Albert heeft er met zijn zes regeringen 61. Dan moeten er toch voldoende ministers in Belgie zijn die graag een paar jaar de zaken in Den Haag gaan overnemen ?

Michel Daerden als minister-president ad-interim in Nederland ! Dan wordt het na het saaie tijdperk van Jan Peter weer eens gezellig in de Tweede kamer. Natuurlijk, Michel zal eraan moeten wennen dat er dan geen lunches meer zijn in de Comme Chez Soi. Hooguit een broodje kroket in de kantine. Maar uit goodwill kunnen we er misschien een flesje Hollandse jenever bijdoen. Dat smaakt na het vijfde glaasje prima.

Als iemand het email adres van Bea kent (beatrix@oranje.nl ?), stuur het adres van deze blog dan snel naar haar door. Dan kan ze mijn Gouden Tip oppakken.

Ik verwacht binnenkort een lintje.

dinsdag 16 februari 2010

In een gematigd regenwoud is het niet warm maar koud

Of je het nu gelooft of niet, maar terwijl ik de vorige blogpost van het thuisfront aan het lezen was, had ik oranje sokken aan! (Echt waar!!)

Dat gezegd zijnde, verder met ons reisverhaal:
We nemen dus het vliegtuig naar Puerto Montt en gaan meteen naar het dichtbij gelegen -veel gezelligere en kleinere- Puerto Varas. Dit stadje ligt aan het Llanquihue meer en heeft een prachtig uitzicht over de Osorno vulkaan.
Geïnspireerd door de Spaanse en Braziliaanse teams van de Wenger Patagonian expedition race, besluiten Kapu en ik om vanuit Puerto Varas onze eigen race te organiseren: 4 dagen te kayak, te paard en te voet door het prachtige gematigde regenwoud van Cochamó.

We beginnen met een dagje kayakken. Tot mijn grote onsteltenis blijkt het zeekayakken te zijn. Ik had gehoopt op een rustig kabbelend riviertje, waarop je je laat meedrijven door de stroming als je wat moe in je armen begint te worden... maar nee, wij gaan kayakken in een fjord. In het begin valt alles nog wel mee, maar dan begint het tij op te komen, krijgen we tegenwind en ontstaan er pittige golven... maar voor alle duidelijkheid: het is wel erg leuk! We zien zelfs een verdwaalde pinguin rondzwemmen en we schrikken enkele slapende zeeleeuwen op.

Deze keer nemen we niet de tent mee, maar slapen we in een lodge. Herinneringen aan onze trekking in Torres del Paine komen opnieuw boven: het karige ontbijt van oud brood met jam, sardines uit blik, de walgelijke kant en klaar avondmaaltijden... In de lodge echter is het eten heerlijk. Ons ontbijt bijvoorbeeld bestaat uit 4 verschillende soorten vers brood, fruitsalade, yoghurt, muesli, cake, uitgebreide keuze aan beleg, pannenkoeken en een omelet. En ze hebben een douche!!! Met WARM water!!!! Hoe groot kan het contrast zijn?

Op dag 2 gaan we paardrijden naar het hoger gelegen La Junta, een vallei bereikbaar via een smal paadje omhoog de bergen in. Dit is een oude smokkelroute door de Andes naar Argentinië, die vroeger nog gebruikt werd door de beruchte Butch Cassidy & The Sundance Kid.
We rijden op Chileense paarden met authentieke handgemaakte houten stijgbeugels. Het WE gevoel komt hier naar boven want die dingen lijken op klompen, maar ze zitten erg comfortabel en blijven bovendien ook handig om je tenen te beschermen tegen in de weg liggende objecten.
Paardrijden dus: "Ok", denk ik, "dat kan ik wel, erger dan dat gepeddel van gisteren wordt het vast niet..." Nou, het scheelt toch niet veel ;) Het is een behoorlijk spectaculaire tocht doorheen rivieren, over steile smalle bergpaden bezaaid met grote en minder grote keien, houten bruggen en boomstammen, metersdiepe modder en smalle door de jaren heen uitgesleten holle weggetjes (nauwelijks breder dan de paarden zelf). Helaas bijna geen foto's, het is door de dichte begroeiing te donker om fatsoenlijk beeldmateriaal te produceren.
Het huisje in La Junta waar we 2 nachten logeren.
De 3de dag maken we een trektocht door het woud. Op onze route stuiten we op allerlei "bruggen" en hindernissen:
En nog meer hindernissen:
Deze is echt heel gammel, bovendien ontbreken er een tiental treden:
We overwinnen ze allemaal:
En nemen tot slot een duik in ijskoud water (Aqualibi is hier niets bij!)
De 4de dag rijden (lees: glijden en struikelen) we terug naar beneden met de paardjes en komen we uitgeput aan in ons tijdelijke verblijf in Puerto Varas, van waaruit we de bus nemen naar de stad Pucón. Daar willen we een vulkaan beklimmen, couchsurfen en raften, en of dat allemaal goedkomt lees je hier later...