woensdag 17 maart 2010

Happy birthday to me

Intussen zitten we al 5 dagen in Nieuw Zeeland.
Het is een tijdje geleden dat ik nog iets gepost heb op de blog en dat heeft alles behalve te maken met een gebrek aan inspiratie. De oorzaak hebben jullie kunnen lezen in de post hieronder. In Nieuw Zeeland gaat internet via koperdraad, na Chili met zijn supersnelle overal gratis wi-fi is dit een enorm contrast. We zullen in de mate van het mogelijke proberen toch af en toe iets te posten...

En dan nu verder met ons verhaal: VALPARAÍSO

Na een dag langer te hebben doorgebracht in Santiago - de bus reed niet door de aardbeving - vertrekken we alsnog naar Valparaíso waar we een appartementje gehuurd hebben. Hieronder Giri bij onze voordeur:
Valparaiso is een havenstad gebouwd op 45 heuvels (onthoud dit cijfer!). Dat ontdekken we terwijl we met onze 20kg zware rugzak en rolkoffer naar het appartement 'strompelen'. De heuvels zijn bezaaid met kleine gekleurde huisjes, die als blokkendozen op elkaar gestapeld lijken te zijn. Ook zijn er een stuk of 15 'liften' in de stad, karretjes die je de verschillende heuvels opbrengen.
De liften:
Uitzicht vanop 1 van de heuvels:
Een plein in de stad:
Gekleurde trappetjes en huisjes
Valparaíso is ook in een ander opzicht speciaal: ik word er 29 jaar.
Die ochtend word ik wakker en denk: "Het is mijn verjaardag". Ook Geert is dat als goede 'echtgenoot' uiteraard niet vergeten. Ik word in de watten gelegd en krijg een feestelijk ontbijt inclusief gekookt eitje, druiven, broodjes, hagelslag(!) en taart. Ook de kroon mag natuurlijk niet ontbreken.
Speciaal voor mijn verjaardag hebben ze "La Sebastiana" opnieuw geopend, dit is het huis van Pablo Neruda (hij weer!) in Valparaíso. Tot gisteren was het nog dicht vanwege de aardbeving. We gaan er naartoe en het is, net zoals "La Chascona" wederom erg indrukwekkend, die man was een echte verzamelaar en zodra hij op iets zijn zinnen gezet had moest hij het hebben. Het hele huis is volgepropt met schilderijen, speciale meubels en allerlei prullaria zoals muziekdozen, een houten draaimolenpaard en een boegbeeld van een schip. Ook heeft hij een apart gevoel voor humor wat ook veelvuldig in het huis tot uiting komt. Zo hangt er bijvoorbeeld in de woonkamer een schilderij van een vrouw uit de weetikhoeveelste eeuw. Op de muur hiertegenover heeft hij een gelijkaardig schilderij van een man gehangen om te zorgen dat de vrouw zich niet eenzaam hoeft te voelen...
Foto's van het huis kun je hier zien, zelf mogen we geen foto's maken...

's Avonds mag natuurlijk een feestje niet ontbreken. We verhuizen naar het appartement boven ons, dat nog veel groter is. Bart -de eigenaar- geeft er een BBQ vanwege het overleven van de aardbeving, het vertrek van de groep mensen die boven ons wonen en natuurlijk ook voor mijn verjaardag. Dranken vloeien rijkelijk, voedsel is er in overvloed en het wordt een leutige boel. Ook Haley (de Canadese die we in Pucon tegenkwamen en tijdelijk in Valparaíso woont) is van de partij. Uiteraard wordt er een verjaardagslied gezongen en moet ik kaarsen uitblazen...

Een paar dagen later vliegen we naar Los Angeles, waar we 5 dagen blijven omdat we geen rechtsstreekse vlucht naar Nieuw Zeeland kunnen krijgen. Daarover later meer.

1 opmerking:

  1. Irma & Geert: enjoying the photos. I love the birthday photo with the crown. You look great.Finally caught up with the translations.

    BeantwoordenVerwijderen