donderdag 15 juli 2010

Camping Moustiek

Onze volgende stop is Ekaterinburg, de vijfde grootste stad van Rusland (na Moskow, St Petersburg, Novosibirsk en Nizhny Novgorod)

De trein
De treinreis vanuit Irkutsk duurt 50(!) uur en wij nemen voor de verandering een 1ste klas coupe, omdat je dan met z'n tweeen zit in plaats van met 4. We willen absoluut vermijden om 2 dagen en 2 nachten vast te zitten in een hokje van 1,5 op 2 meter met een dronken rus of een toerist die al 6 weken dezelfde sokken aanheeft.
De reis is lang, het uitzicht saai. Rusland blijkt te bestaan uit 1 heel groot berkenbos, af en toe onderbroken door piepkleine dorpjes met houten huisjes. Wij maken van de nood een deugd en schrijven een blogtekst, doen een dutje of leggen het gangpad van de trein gedetailleerd vast op de gevoelige plaat.
Wie 'Ekaterinburg' zegt, denkt aan 3 dingen: de Romanovs, de U2 affaire en Boris Yeltsin.

De Romanovs
De laatste Tsaar van Rusland, Nicholas Romanov, zijn vrouw en 5 kinderen brengen in 1918 de laatste 2 maanden van hun leven door in Ekaterinburg. Ze worden gevangen gehouden in het Ipatyev huis, waar ze uiteindelijk op bevel van de Bolshevik regering op 16 juli 1918 in de kelder vermoord worden. Hun lichamen worden gedumpt in een mijnschacht in een bos 40km buiten de stad.
Het Ipatyev huis wordt later afgebroken, op bevel van Boris Yeltsin. Nu is de 'Church of Blood' het monument ter nagedachtenis van de Romanov familie.

De U2 affaire
Op 1 mei 1960 wordt het vliegtuig van de Amerikaanse U2 piloot Gary Powers neergeschoten 45 km ten zuiden van Ekaterineburg. Hij overleeft de crash en belandt met zijn parachute in de handen van de Soviets, aan wie hij bekent dat hij een spionageactie uitvoerde.
De Soviets zijn in het bezit van de brokstukken van het vliegtuig, omdat Powers naliet het zelfdestructiesysteem van het vliegtuig te activeren omdat hij bang was ook zichzelf mee op te blazen. [Critici vragen zich later af waarom hij zichzelf eigenlijk niet gedood heeft, ofwel door het vliegtuig op te blazen, of door de giftige naald te gebruiken die door de CIA zorgvuldig aan elke spion uitgedeeld werd.]

De Amerikanen kondigen 4 dagen na de crash aan dat een 'meteorologisch' vliegtuig van hen vermist geraakt is juist ten noorden van Turkije nadat hun piloot problemen rapporteerde met zijn zuurstofmasker. In een persaankondiging speculeren ze dat de piloot waarschijnlijk bewusteloos is geraakt en zo misschien per ongeluk boven Sovjet terrein gekomen is.
Kort na dit persbericht laat Krushchev weten dat ze een Amerikaans toestel uit de lucht gehaald hebben, waarop de Amerikanen antwoorden dat het wel eens om hetzelfde vliegtuig zou kunnen gaan en ze beloven dat ze de zuurstofsystemen van de andere U2 vliegtuigen aan een grondige controle zullen onderwerpen om zulke problemen in de toekomst te vermijden. Amerika zegt "There was absolutely no deliberate attempt to violate Sovjet airspace and never has been"

Een paar dagen later biecht Krushchev op: "I must tell you a secret", "In mijn eerste rapport heb ik er express geen melding van gemaakt dat we de piloot levend en wel in handen hebben, alsook het vliegtuig, een camera en de ontwikkelde foto's". Amerika staat voor schut, Powers had zelfs een stapeltje Russisch geld bij, het is overduidelijk een spionageactie.
Powers wordt in Rusland veroordeeld tot 10 jaar cel, maar wordt in 1962 uitgewisseld voor een Russische KGB spion.

Brokstukken van het neergehaalde U2 vliegtuig liggen in het Military Museum (waar we binnen geen foto's mogen maken)

Couchsurfen
In Ekarinburg zijn we te gast bij Vadim en Svetlana en hun 1,5 jaar oude dochtertje Alissa.
Vadim fietst met ons langs de mooiste plekjes van de stad. We zijn aangenaam verrast door de moderne Europese uitstraling van deze plek.
We laten sporen achter in een restaurant.
En even later fietsen we door een iets minder sjieke buurt waar we een Rus zien die zijn rug probeert te laten bruinen.

Camperen
Het weekend brengen we door in de buurt van Chelyabinsk, een stad ten zuiden van Ekaterinburg, waar volgens ons de grootste broedplaats van muggen ter wereld is, maar waar we het afgezien van lekgestoken lichaamsdelen super leuk hebben. We kamperen aan een meertje met de hele familie: ook de zus van Vadim en zijn ouders zijn van de partij.
We vullen onze tijd met eten, zwemmen en dobberen op een luchtmatras. Er wordt badminton gespeeld tijdens de zonsondergang en Sabrina kan het prima vinden met Alissa.

Vadim heeft in de buurt van onze campingplek een catamaran competitie en wij gaan mee om te supporteren. Met een 4 mans opblaascatamaran roeien ze als gekken (deels tegen de stroom in) een parcours op een snel stromende rivier. Na de wedstrijd moeten wij poseren met de boot.

De laatste avond worden we uitgenodigd bij de ouders van Vadim in de Banya (Russische sauna) waar de Russen het leuk vinden om mekaar met takkenbossen af te ranselen. Ze omschrijven het als massage, maar ze meppen behoorlijk hard door. Gelukkig overleven we het allebei en moe maar voldaan nemen we de volgende dag afscheid en springen op de trein naar Nizhny Novgorod.

1 opmerking:

 1. Dat slaan met twijgen wordt hier in Belgenland ook gedaan, hoor, onder andere in sauna Mineraal en in Hezemeer. Het wordt gedaan om de bloeddoorstroming te verbeteren...
  't Is uiteraard niet de bedoeling om hard te slaan, net hard genoeg om de bloedsomloop te stimuleren...
  't Kort af, hé, mannekes, hoe voelt het om terug huiswaarts te keren?
  dikke knuffels
  LML

  BeantwoordenVerwijderen