dinsdag 2 maart 2010

Het Thuisfront: even opvrolijken

Na het toch wel indrukwekkende en tot nadenken stemmende verhaal over de beving is het nodig om onze wereldreizigers weer wat op te vrolijken met wat luchtig en goed nieuws van het thuisfront. Anders raken ze gedeprimeerd. Bovendien is Irma morgen (3 maart) jarig. (Tip: de SMS service werkt weer in Chili !!).

En goed nieuws hebben we……..het is voorbij ! Even geen Mart Smeets meer. En ook niet meer ’s morgens snel op teletekst kijken of er weer wat is bijgekomen.

WE zijn geëindigd op 4-1-3. Net boven Rusland en Frankrijk. Irma weet als ex-Nederlandse natuurlijk direct waar ik het over heb en kan aan Geert uitleggen: dat zijn de medailles van de Winterspelen. Vier keer goud en dan nog wat zilver en brons erbij.

Uiteraard door het schaatsen. Nederlanders zijn namelijk alleen goed in vlakke sporten. Zodra je omhoog moet (zoals bij Tia’s sprongetjes) of omlaag op sleetjes of latten, dan word het niks. Dan moeten wij bescheiden zijn. Wat overigens voor Hollanders al een Olympische prestatie op zichzelf is, bescheiden zijn.

Er zullen nu natuurlijk wijsneuzige bloglezertjes zijn die zeggen “Ja maar, WE hebben ook goud in het dames-snowboarden”. Maar die dame heet Sauerbrei. Daar zit dus beslist een Oostenrijks luchtje aan en dat telt niet.

Nee, dan onze bobbers. Vier jaar keihard trainen. Dan één keer als voorbereiding door de bob-baan in Vancouver naar beneden (“Oeps, dat gaat wel erg hard”), om je vervolgens een dag voor de wedstrijd af te melden (“We hebben het gevoel dat we de baan niet beheersen”). Die jongens hebben het door: Hollanders moeten alleen priksleeën.

In de vlakke sporten hebben we trouwens nog ongekende verdere mogelijkheden. We moeten alleen wat creatief zijn. We zijn bijvoorbeeld heel goed in schaatsen en kunnen ook prima hockeyen. Denk nu even na……..ijshockey !!. Geef Sven Kramer een hockeystick en bind wat hockeyers noren onder. Een medaille ligt dan voor het oprapen . We moeten alleen een goede coach zoeken. Niet die schaatstrainer natuurlijk, want die laat onze spelers waarschijnlijk op eigen doel schieten.

Verder gaan Hanneke en ik ons persoonlijk bezighouden met curling. Ik heb ontdekt dat ook dat een Olympische sport is. Het lijkt op jeu-de-boules. Je moet alleen niet met bollen gooien, maar met een soort natuurlijke elegance een steen over het ijs laten glijden. Dat is natuurlijk precies iets voor mij. “Laat die Martin maar schuiven”, zegt mijn schoonfamilie altijd. Dus die zien het ook helemaal zitten. En als je in het voorjaar op ons terras Hanneke driftig bezig ziet met haar bezempje, dan komt het met dat onderdeel van de edele curlingsport ook wel goed.

We zullen er staan in 2014 !!

Maar nu even rust. Irma: je kunt nu na drie weken je oranje sokjes uittrekken.

Maar doe ze nog niet weg. Tegen de tijd dat jullie in Mongolië zitten moeten ONZE jongens aantreden in Zuid-Afrika. Voetbal is ook een vlakke sport, dus dat zie ik helemaal zitten. WE gaan daar wereldkampioen worden.

Ik ga alvast een flesje champagne halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten