dinsdag 2 maart 2010

Het preterremotoiaanse tijdperk

Uiteraard zijn we diep onder de indruk van de terremoto (= Spaans voor aardbeving), maar om de historische correctheid en volledigheid van onze blog te vrijwaren, mogen jullie niet vergeten dat we vóór de aardbeving ook al 5 dagen in Santiago hebben rondgeslenterd. En daar hebben we vanalles leuks en interessants meegemaakt. Die belevenissen vallen uiteraard in het niets bij wat er gebeurde in de nacht van vrijdag op zaterdag, maar goed, zoals ik al zei: voor de volledigheid...

We gaan terug in de tijd en schrijven zondagavond 21 februari:
We nemen de nachtbus van Pucón naar Santiago. Nadat we deze op een haartje na missen -we logeren nog steeds bij Rob en Laura ver buiten het centrum van Pucón en na vruchteloze pogingen tot het bellen van een taxi (die zijn allemaal bezet...) heeft Rob ons 1 voor 1 met zijn scootertje naar het dorp gereden (inclusief onze gigantische bagage) - vleien we ons in de luxe brede zachte zetels van de bus.
Die nachtbussen zijn luxe! De stoelen kun je bijna helemaal plat leggen en er is een voetenbankje om je benen op te leggen. "Ok", denk ik, "dat wordt lekker pitten". Helaas is dat buiten de fervente snurkaanhangers gerekend die ook talrijk op onze bus blijken te zitten. Bovendien hebben ze op alle bussen in Chili vooraan een schermpje hangen waarop de snelheid wordt aangegeven. Zodra de chauffeur harder rijdt dan 100 km/uur (de maximum toegelaten snelheid), begint er een alarm keihard te piepen. Tsjaa...

Geradbraakt komen we aan in Santiago, maar na een paar uur ingehaalde slaap kunnen we dan toch beginnen te genieten van deze geweldige stad:

Plaza De Armas
Cerro Santa Lucía
Een parkje op een heuvel midden in de stad
Op straat
Grafiti
Overal staan kraampjes waar ze de meest uiteenlopende dingen verkopen
In een cafeetje

Cerro San Cristóbal
Een gigantische heuvel, je kunt naar boven met een funicular (wij staan in de wagon waarin ook de Paus een paar jaar geleden gestaan heeft). Bovenaan staat een gigantisch Mariabeeld en is een openluchtkerk. Maar bovenal heb je er een magnifiek uitzicht over de stad.

Museo de la Memoria
Een museum dat het verhaal vertelt van de militaire dictatuur van Pinochet, die duurde van 11 september 1973 tot in 1990. Dit is heel indrukwekkend, niet alleen is het museum visueel schitterend opgezet, het gebouw is een architectonisch hoogstandje, ook het verhaal van de dictatuur is erg ingrijpend.
Het gebouw
Op 1 van de buitenmuren staan alle 30 rechten van de mens uitgeschreven
Internationaal protest tegen de dictatuur
Dossiers van de "rechtbank" waarin Chilenen proberen te achterhalen waar hun verdwenen familieleden zijn. De rechtbank antwoordt steeds negatief: "de persoon die u zoekt zit niet in onze gevangenissen"...
Een 3 verdiepingen hoge muur behangen met foto's van slachtoffers van het regime
N.B. Een paar dagen na de aardbeving, op weg naar de busterminal, rijden we langs het museum, we zien dat het een zooitje is binnen, plafondpanelen zijn naar beneden gevallen. Het museum was pas 3 weken open...

La Chascona: één van de huizen van Pablo Neruda
Voor wie de laatste 100 jaar op een andere planeet gewoond heeft: Pablo Neruda was een schrijver en dichter en won de Nobelprijs voor literatuur in 1971.
Jammer genoeg mogen we binnen geen foto's nemen. Het is een schitterend huis, dat uit 3 delen bestaat, deels tegen een heuvel opgebouwd. De vorm doet denken aan een schip en ook binnenin lijkt het hierop (krakende houten vloeren, ronde ramen, veel meubelstukken met golvende randen,...). Het hele huis staat vol antiek, hebbedingen, de muren hangen vol schilderijen van bekende kunstenaars, erg indrukwekkend!
En verder
Het huis van Neruda bezochten we vrijdag, wat er die nacht en daarna is gebeurd hebben jullie al kunnen lezen.
Intussen zijn we in Valparaíso. Op vele websites lazen we dat er hier een metershoge tsunami is geweest, maar geen enkele bewoner van deze stad heeft die golf gezien. Vanuit ons in de heuvels gelegen appartement kunnen we de oceaan echter nauwlettend in de gaten houden en van zodra er een tsunami aan de horizon opdoemt zullen wij niet nalaten om ook dit natuurfenomeen met u in tekst en beeld te delen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten